Ceza Hukuku
- Yazar Gizem Gül Uzun
- 07.07.2023
KABAHAT HUKUKU NEDİR?
Kabahat hukuku, aslında haksızlık teşkil eden insan davranışlarının hangilerinin kabahat olarak kabul edileceğini, bu davranışların hangi koşullar altında kabahat oluşturacağını ve kabahat teşkil eden davranışların işlendiğinde ne tür yaptırımların uygulanacağını belirleyen bir hukuk disiplinidir. Özetle, kabahat hukuku, kabahat teşkil eden eylemleri ve buna ilişkin yaptırımları gösterir.
KABAHAT HUKUKUNUN AMACI NEDİR?
Devletin temel görevi, hukuka dayalı bir düzen oluşturmak ve bunu sürdürmektir. Devlet, bu görevini belirlediği hukuk kuralları aracılığıyla yerine getirir. Tüm hukuk kurallarının amacı, insanlar arasındaki ilişkileri düzenlemek ve böylece toplumun barış ve düzen içinde yaşamasını sağlamaktır. Kabahat hukukunun amacı da diğer hukuk disiplinleri gibi, kendi aracılığıyla bu genel amaca katkıda bulunmaktır.
KABAHAT HUKUKUNUN ÖZELLİKLERİ
Elbette hukuk kurallarının yanı sıra toplumsal düzenin devamına katkıda bulunan, insanların ilişkilerinde temel aldıkları terbiye, din, örf ve adet kuralları gibi başka davranış normları da vardır. İnsanların bu davranış normlarının gerekliliklerine uygun şekilde hareket etmeleri, onların etik gelişmişlik seviyesiyle ilgilidir.
Ancak sadece kabahat hukuku ve diğer tüm hukuk kuralları, karşı çıkılması durumunda devlet gücüyle yaptırım uygulanmasını zorunlu kılar. Hukuk kuralları, toplum düzenini sağlayabilmesi için devlet gücüne dayanır. Kabahat hukuku, öngördüğü yaptırımların sadece devletin tüzel kişiliği tarafından uygulanabileceği için, diğer hukuk disiplinlerine göre daha fazla devlet müdahalesini gerektirir.
Devlet, toplumsal yaşamı barış içinde sürdürme görevini kabahat hukuku kuralları olmaksızın etkin bir şekilde yerine getiremez. Ancak devlet, kabahat hukukunu toplum düzeninin sağlanmasında son çare olarak ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde kullanmalıdır.
Kabahat hukuku, kabahat teşkil eden eylemleri ve buna ilişkin yaptırımları gösteren bir hukuk disiplinidir. Kabahat hukuku, sahip olduğu yaptırımların önleyici etkisiyle, hukuki değerlerin korunmasını sağlar.
Kabahat hukuku, görevini, kabahat işleyen saldırıları kabahat olarak tanımlayarak ve bunlara öngörülen yaptırımları belirleyerek yerine getirir. Örneğin, kasti yaralama eylemi (TCK md. 86) ile kişilerin bedensel dokunulmazlığı; cinsel saldırı suçu (TCK md. 102) ile kişilerin cinsel dokunulmazlığı korunmaktadır.
Her kabahat tanımının korunmak istenen bir hukuki değeri vardır. Kabahat işleyen kişi, bu hukuki değerleri ihlal ettiğini göstermektedir. Kabahat işleyen kişinin cezalandırılmasının amacı, kabahat işleyerek ihlal ettiği bu hukuki değerlerin, toplumun barış içinde bir arada yaşayabilmesi için korunması gereken değerler olduğunun farkına varmasını sağlamaktır.
Kabahat hukuku, kamu hukuku içinde yer alan bir bilim dalıdır. Çünkü bir suç işlenmesiyle, devlet ile suçu işleyen kişi arasında bir cezalandırma ilişkisi kurulur. Kabahat işleyen kişiyi cezalandırma yetkisi, devletin tekelindedir.
Kusursuz Kabahat Olmaz İlkesi Nedir?
Suç oluşturacak eylemlerin kusurlu olması gerekir. Modern ceza kanunu, kusursuz sorumluluk ilkesini kabul etmez ve öznel sorumluluğu benimser. Herkes kusuruyla cezalandırılır ve kusur, failin kasıt veya taksirle ilişkilendirilebilir. Kusursuz kabahat olmaz ilkesinin sonuçları şunlardır:
- Kusursuz bir eylem sonucunda fail cezalandırılamaz.
- Cezalar, failin kusuruyla orantılı bir şekilde verilir.
- Ceza hukuku, faili değil eylemi esas alır.