GİZEM UZUN HUKUK VE DANIŞMANLIK BÜROSU
SAHABİYE MAH. TEOMAN SOK. AVUKATLAR
İŞ HANI BİNA NO:9 KAT:5 DAİRE NO:501
KOCASİNAN/KAYSER
NEVŞEHİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
Gönderilmek Üzere
KAYSERİ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
İHTİYATİ TEDBİR TALEPLİDİR.
MÜŞTEKİ :Mahir Kurt (TC:5442143942), 15 Temmuz Mah. Alparsln Türkeş Cad. No:6/10 Merkez/Nevşehir
VEKİLİ :Av. Gizem Gül Uzun
ŞÜPHELİLER : 1- Bade Güneş
2- Aslı İzgi
3- Efe Uzel
4- Aros Teknoloji Yazılım ve Ticaret Limited Şirketi
SUÇ :Nitelikli Dolandırıcılık, Güveni Kötüye Kullanma, Kişisel Verileri Hukuka Aykırı Olarak Kullanma ve Ele Geçirme
OLAY :
1-Müvekkil, şüpheli Bade Güneş tarafından 20 gün boyunca her gün aranarak rahatsız edilmektedir. İsminin Bade Güneş olduğunu söyleyen "05412714525" numaralı GSM hattını kullanan şahıs, müvekkili sürekli arayıp, müvekkile Aros Efix'ten ulaştıklarını söylemişlerdir. Müvekkil kendisinde para olmadığını, yatırım yapmayacağını söylemesine ve karşı tarafı sürekli olarak reddetmesine rağmen şüpheli şahıslar tarafından müvekkil sürekli olarak rahatsız edilmiştir. Müvekkil en sonunda karşı tarafın aramalarına dayanamamış ve internette Aros Efix'i araştırmıştır. Müvekkil yaptığı araştırma sonucunda Aros Efix'in yılın en iyi forex ödülünü almış olduğunu görmüştür. Ancak ilerleyen süreçte müvekkil, kendisini Aros Efix olarak tanıtan firmanın aslında Aros Efix olmadığını ve sadece o firmanın adını kullandığını fark etmiştir.
2-Daha sonra müvekkil Aros Teknoloji ve Yazılım ve Ticaret Limited Şirketi olarak geçen hesaba ilk etapta 4.000,00 TL yatırmıştır. Müvekkil parayı yatırdıktan sonra şüpheli Bade Güneş, müvekkilin yatırım danışmanı olacağını ve Aslı İzgi ile birlikte müvekkil ile ilgileneceklerini beyan etmişlerdir. Yine şüpheli Bade Güneş müvekkile Aslı İzgi ile işlem yapacağını beyan etmiştir. Müvekkilin daha sonradan edindiği bilgiye göre şüpheli Bade Güneş şirkete müşteri buluyor, daha sonra bu müşterileri başka isimlere yönlendirerek işlem yapılmaktadır.
3-Müvekkil hesaba 4.000,00 TL daha yatırmış ve toplam hesap bakiyesi 8.000,00 TL olarak güncellenmiştir. İlk gün sözde yatırım danışmanları, müvekkile 90 USD kar ettiği söylemiştir. İlk yatırımda kazanç güzel gibi görünmüştür. Ancak kazanç olsa da müvekkilimize ödeme yapılmamıştır.
4-Müvekkilin hesap bakiyesi 4.000,00 TL'den 20.000,00 TL'ye kadar yükselmiştir. Müvekkil para çekmek istediğini söylediğinde 4.000,00 TL gönderilmiş, daha fazla para çekmesi "İşlemler sıkıntıya girer, hacminiz küçülür az çekin." gibi türlü bahanelerle engellenmiştir.
5-Program üzerinden sanki müvekkil kar ediyor gibi gösterilmiştir, daha sonra ise birden zarar etmeye başlamıştır. "Hesabı acil desteklememiz lazım, meblağ çok düştü.", "20-30 bin yatırmanız lazım." gibi beyanlarda bulunularak müvekkile sürekli olarak para ilavesi yaptırılmıştır.
6-Müvekkil hesapta para bitmesin, hesap likit olur şeklindeki beyanlarla korkutularak 30.000,00 USD borç bulup hesaba para ilavesi yaptırılmaya devam etmiştir. Ancak hesap sürekli zarar etmeye devam etmiştir. Şüpheli yatırım danışmanı Aslı İzgi "Artık biz devam edelim, 50.000,00 USD üzeri yatırımları biz kontrol edebiliyoruz, büyük yatırım danışmanlarımız var." şeklinde beyanlarda bulunarak müvekkili Efe Uzel adlı kişiye yönlendirmiştir.
7-Şüpheli Efe Uzel 50.000,00 USD üzeri büyük işlemlerle kendisinin ilgilendiğini söyleyerek müvekkilin hesaba para ilavesi yapmasını sağlamış hesap bakiyesi 50.000,00 USD'ye tamamlatılmıştır. Müvekkilin bu koşulda VİP+ pozisyona geleceği beyan edilmiştir. Müvekkile "pazatesi para elinizde olacak" şeklinde beyanlarda bulunularak sözleşme gönderilmiş, sözleşmenin çıktısını alıp imzalamasını, işlemleri alım satım yetkisi vereceklerini beyan etmişlerdir. Müvekkil sözleşmeyi imzalamış, şüpheli şahıslara göndermiş ve şüpheli şahıslar müvekkilin hesabına erişmeye başlamışlardır.
8-Müvekkilin hesabına erişen şüpheli şahıs Efe Uzel alım satım işlemleri yapmaya başlamış ve müvekkili kar ediyor gibi göstermiştir. Daha sonrasında ise ters işleme girildiği beyan edilerek hesap bakiyesi önce -10.000,00 USD daha sonra -50.000,00 USD'ye gerilemiştir. Şüpheli şahıslar tarafından müvekkile "Firma size paranın tamamını iade edecek." şeklinde beyanlarda bulunulmuştur. Müvekkil parasının iade edilmesini talep ettiğinde ise şüpheli şahıslar para talep etmeye devam etmişlerdir. Bunun üzerine müvekkil dolandırıldığını acı bir şekilde fark etmiştir.
AÇIKLAMALAR :
1-Şüpheliler alenen dolandırıcılık suçunu işlemiştir. Kendilerini Aros Efix ve Aros Teknoloji Yazılım ve Ticaret Limited Şirketi olarak tanıtıp müvekkilin güvenini kazanıp müvekkili dolandırmışlardır.
Dolandırıcılık suçu TCK madde 157'de düzenlenmiştir;
"Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir."
Yine Nitelikli Dolandırıcılık suçunun düzenlendiği TCK madde 158/F bendinde ise;
"f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle, İşlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. (Ek cümle: 29/6/2005 – 5377/19 md.; Değişik: 3/4/2013-6456/40 md.) Ancak, (e), (f), (j), (k) ve (l) bentlerinde sayılan hâllerde hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz." şeklinde düzenlenmiştir."
2-Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için üç şart aranmaktadır. Hileli hareket, aldatıcılık ve zarar. Somut olayda bu üç şart meydana gelmiştir. Şöyle ki, Şüpheli Bade Güneş, Aslı İzgi ve kendisini Efe Uzel olarak tanıtan şahıs müvekkilin inceleme olanağını kaldıracak şekilde hileli hareket etmişlerdir.
Şüpheli Bade Güneş, Aslı İzgi ve kendisini Efe Uzel olarak tanıtan şahıs, Aros Efix ve Aros Teknoloji Yazılım ve Ticaret Limited Şirketi adını kullanarak ve işlem yaptırarak müvekkile hiç şüphe uyandırmadan nitelikli yalanlar kullanarak müvekkilin kendilerine inanmasını sağlamışlardır. Zira bu hususta şüphelilerin kullanmış olduğu uslüp, oluşturdukları internet sitesi ve müvekkile Whatsapp üzerinden yazmış olduğu mesajlardan da anlaşılacaktır ki; şüpheliler basit bir yalan söyleyerek değil, müvekkili profesyonelce hareket ederek aldatmışlardır.
Şüpheli Bade Güneş, Aslı İzgi ve kendisini Efe Uzel olarak tanıtan şahıs müvekkili aldatmak adına birçok girişimde bulunmuştur.
Şüpheliler müvekkili daha fazla zarara uğratıp, müvekkilin daha fazla parasını alabilmek adına farklı firma adları, farklı bankalarda farklı İBAN'lar vererek birçok aldatıcı işlem yapmışlardır. Özellikle şüpheliler, müvekkile para kazandığını hissettirebilmek adına önce müvekkile yaptırılan yatırımlar dolayısıyla kar ediyor hissiyatı vermiş, daha sonra müvekkil parasını geri çekmek istediğinde müvekkilin yapılan yatırımlardan zarar etmiş gibi gösterilerek müvekkilin parasını çekmesine engel olunmuştur.
Müvekkil, şüphelilerin kendisini hileli hareketlerle aldatması dolayısıyla çok ciddi miktarlarda maddi kayıp yaşamıştır. Şüphelilerin hileli hareketleri ve bu hareketlerle müvekkili aldatması dolayısıyla müvekkil çok ciddi miktarlarda maddi kaybı olmuştur ve müvekkilin bu kaybı nedeniyle hayatı altüst olmuştur.
Yukarıda açıkladığımız olgularla şüphelilerin dolandırıcılık suçu işlediği alenen ortadır. Yine şüpheliler yalnızca basit dolandırıcılık suçunu işlemekle kalmamış, bilişim sistemlerinin sağlamış olduğu kolaylığı bir araç olarak kullanarak nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemişlerdir. Zira sosyal medya olan WhatsApp uygulaması ve yine birçok internet sitesi şüpheliler tarafından menfaat sağlama aracı olarak kullanılmıştır.
3- Şüpheliler Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 27.08.2011 tarihinde yayımlanan 28038 sayılı Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri ve Bu İşlemleri Gerçekleştirebilecek Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ hükümlerinin birçoğunu ihlal etmişlerdir.
Aros Efix ve Aros Teknoloji Yazılım ve Ticaret Limited Şirketi'nin adını kullanmalarının yanında Sermaye Piyasası Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun tebliğ hükümlerini birçok şekilde ihlal etmiştir. Bu ihlaller ekte sunacağımız delillerle açık bir şekilde görülmektedir. Şöyle ki;
Kaldıraçlı Alım Satım İşlemlerine İlişkin Faaliyet Şartları Açıkça İhlal Edilmiştir.
MADDE 5- "(1) Bu Tebliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde sayılan faaliyetler, Kuruldan yetki belgesi almak kaydıyla münhasıran aracı kurumlar tarafından gerçekleştirilir. (2) Bu Tebliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında piyasa yapıcılığı faaliyetinde bulunacak aracı kurumların;
a) Alım satım aracılığı ve türev araçların alım satımına aracılık yetki belgesine sahip olmaları,
b) Kurulun Seri: V, No: 34 sayılı Aracı Kurumların Sermayelerine ve Sermaye Yeterliliğine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğinin 7 nci maddesi uyarınca bu faaliyetler için öngörülen asgari özsermaye yükümlülüğünü yerine getirmiş olmaları,
c) Bünyelerinde kaldıraçlı alım satım işlemlerinin denetim ve kontrolünden sorumlu olmak üzere 4 yıllık lisans eğitimi veren kurumlardan mezun ve Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri uyarınca türev araçlar lisans belgesine sahip kaldıraçlı alım satım işlemleri ihtisas personelinin bağlı olduğu ve finans piyasalarında en az 3 yıllık deneyime sahip bir birim yöneticisinin istihdam edilmiş olması,
ç) Bünyelerinde 4 yıllık lisans eğitimi veren kurumlardan mezun, Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri uyarınca türev araçlar müşteri temsilcisi lisans belgesine sahip yeterli sayıda müşteri temsilcisi ile türev araçlar muhasebe ve operasyon lisans belgesine sahip, en az lise mezunu muhasebe ve operasyon sorumlusunun istihdam ediliyor olması,
d) Kaldıraçlı alım satım işlemlerinin yürütülmesi için yeterli mekân ve teknik donanımın sağlanmış, hizmet birimlerinin ve iç kontrol sisteminin kurulmuş, faaliyetin yürütülmesi için personelin buna uygun görev tanımları ile yetki ve sorumluluklarının belirlenmiş, muhasebe kayıt, bilgi ve belge sistemi ile düzenli iş akışı ve haberleşmeyi sağlayacak organizasyonun sağlanmış, kaldıraçlı alım satım işlemlerine ilişkin risk ölçüm mekanizmasının oluşturulmuş, anlık olarak fiyatlardaki değişimleri dikkate alarak müşteri bazında oluşan riskleri kontrol edebilecek, gerekli teminatları hesaplayabilecek, ortaya çıkan risklere karşı müşterilerin uyarılmasını sağlayacak bilgi işlem altyapısının oluşturulmuş olması, gereklidir."
Müşteri Tanıma Kuralı'da açıkça ihlal edilmiştir. Bu konuda 28038 sayılı tebliğ hükümlerine bakacak olursak;
MADDE 7- "(1) Yetkili kuruluşlar, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca hesap açmadan önce müşterilerinin kimlik bilgilerini tespit ederler.
(2) Müşterek hesaplarda kimlik tespiti her bir hak sahibi için ayrı ayrı yapılır.
(3) Müşteri hesabına, müşteri dışında sadece müşteri tarafından noter marifetiyle düzenlenmiş vekaletname ile yetkilendirilmiş kişiler tarafından işlem yapılabilir. Vekilin kimlik bilgilerinin birinci fıkra çerçevesinde tespiti zorunludur"
Maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen husus somut olayımızda hiçbir şekilde meydana gelmemiştir. Müvekkil hiç kimseye noter marifetiyle düzenlenen vekaletname vermemiştir. Ancak somut olayda müvekkilin hesabı üzerinde sürekli üçüncü kişiler tarafından işlem yapılmıştır.
Faaliyetler sırasında uyulması gereken ilkeler ihlal edilmiştir.
MADDE-12 "(1) Yetkili kuruluşlarca, kaldıraçlı alım satım işlemlerine ilişkin olarak;
a) Müşterilere adil ve dürüst davranılması,
b) Müşterileri ile aralarında ortaya çıkabilecek çıkar çatışmaları konusunda yeterli bilgilendirme ve şeffaflığın sağlanması,
c) İşlemlerin gerçekleştirileceği fiyatların genel piyasa koşulları ile uyumlu olarak nesnel bir biçimde belirlenmesi,
ç) Aracı kurum tarafından başka bir kuruluşa iletilmek üzere alınan müşteri emirlerinin, aracı kurumun kendi hesabına veya ilişkili kişilerin hesabına verilen aynı fiyatlı emirlerden öncelikli olarak yerine getirilmesi,
d) Yatırılan teminat tutarlarının üzerinde bir kayba uğratacak şekilde müşterilere işlem yaptırılmaması, br, e) Ortak, yönetici, ihtisas personeli ile müfettiş ve Türk Ticaret Kanunu uyarınca atanan denetçilerinin işleri dolayısıyla yetkili kuruluş ve müşterileri hakkında öğrendikleri bilgilere ilişkin olarak sır saklama yükümlülüğüne riayet etmeleri esastır."
Maddede de açıkça görüldüğü üzere kaldıraçlı alım satım işlemlerinde yatırımcı şirketin müşterilerine adil ve dürüst davranması, müşteriyi bilgilendirmesi ve müşteriyi alenen kayba uğratacak şekilde işlem yaptırılmaması gibi düzenlemeler yapılmıştır. Müvekkilin iletişimde olduğu şüpheli Bade Güneş, Aslı İzgi, Efe Uzel bu ilkelerin hepsine aykırı davranmış ve müvekkili alenen sömürmeye yönelik hareket etmiştir.
Kamunun aydınlatılmasına ilişkin esaslar açıkça ihlal edilmiştir. Müvekkile Kaldıraçlı Alım Satım İşlemlerine İlişkin Risk Bildirimine Yönelik hiçbir bilgi verilmemiştir. Şüpheliler yalnızca kolay yoldan para kazanılacağını taahhüt etmiş şüpheliler hile ve aldatıcılıkla müvekkili yalanlarına inandırmışlardır. Zira yatırım şirketleri Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri Risk Bildirim Formunun bir örneğini bir örneğini vermek ve bu formun okunup anlaşıldığına dair yazılı bir beyan almak zorundadırlar.
MADDE-18 "1) Kaldıraçlı alım satım işlemlerine yönelik faaliyetleri yürüten yetkili kuruluşlar müşterileri için herhangi bir işlem gerçekleştirmeden ve sözleşme imzalamadan önce söz konusu işlemlerin risklerini belirten her türlü açıklamaları yapmak ve müşterilerine bu amaçla asgari içeriği Kurulca belirlenmiş Tebliğin ekinde yer alan Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri Risk Bildirim Formunun bir örneğini vermek ve bu formun okunup anlaşıldığına dair yazılı bir beyan almak zorundadırlar."
4-Şüphelilerin amacı, forex ve yatırım konularında bilgi sahibi olmayan kişileri bulup, bu kişilere sahte kimliklerle lisanslı şirketlerin çalışanları olduklarını belirtip ve bu kişileri dolandırmaktan ibarettir. Şüpheliler, müşterilere para kazandırıyor gibi görünüp, müşteriler paralarını çekmek istediğinde müşterilerin iradesi dışında işlemler yapıp müşterileri zarara uğratmaktadır. Müşterilerin bakiyelerini sıfırladıktan sonra, müşterilerden sürekli para istemektedirler.
Müvekkil, hesabındaki parayı çekmek istediğinde ise müvekkilin parayı çekmesine türlü türlü hilelerle engel olunmuş, müvekkilin çok daha fazla kar edeceğine dair söylemlerle ve hileyle müvekkilin hesabında işlemler yapılmıştır. Şüpheliler bu yöntemlerle müvekkilin hesabındaki paraları çekmemesi için müvekkilin bakiyesini sıfırlayana kadar zarar eden işlemler açmıştır. Şüphelilerin bu eylemleri açıkça dolandırıcılık suçunu oluşturmaktadır.
5-Şüphelilerin müvekkile para aktarması için vermiş oldukları birçok iban numarası mevcuttur. Aşağıda paylaşacağımız banka hesaplarına birçok para giriş çıkışı sağlanmaktadır. Şüphelilerin bu şahıs şirketiyle çete halinde çalıştığı gerçeği kuvvetle muhtemeldir. Bu banka hesapları sırasıyla, Aros Teknoloji Yazılım ve Ticaret Limited Şirketi adına,
TR70 0001 5001 5800 7321 2117 13
TR07 0004 6005 7288 8000 2010 13
TR35 0006 7010 0000 0035 4649 96 Şeklindedir. Şüpheliler bu hesaplar üzerinden para transferlerini gerçekleştirmektedirler. Tarafımızca Sayın Savcılığınızdan yukarıda paylaşmış olduğumuz IBAN numaralı hesapların banka hesap hareketlerinin incelenmesinin akabinde hesapların işlem yapmasının kısıtlanmasını ve işbu dava sürecinde bu hesaplara bloke konulmasını sayın savcılığınızdan talep ederiz.Yine kuvvetle muhtemeldir ki şüpheliler bu hesaplardan para kaçırmaya ve aklamaya çalışmaktadırlar. Bunun önüne geçilmesi adına Sayın Savcılığınız tarafından gerekli görüldüğü takdirde dava süresince paylaşmış olduğumuz hesaplara ihtiyati tedbir konulmasını talep ederiz.
Farkı numaralardan ve farklı hesap bilgileriyle insanları dolandırmayı hedef alan kişiler aralıklı olarak farklı kişilere yönlendirerek farklı numaralarla ve kendilerine ulaşılabilecek diğer bilgilerinde hukuk dışı değişiklikler yapmaktadırlar. Bu sebeple müvekkil ile iletişime geçtikleri;
Kendisinin Bade Güneş olduğunu söyleyen,
+90 541 2714525
Kendisinin Aslı İzgi olduğunu söyleyen,
+44 7308 495263
Kendisinin Efe Uzel olduğunu söyleyen,
+44 7383 133218
Diğer iletişim numarası olan,
+90 0212 963 1211 şeklindedir.
Sayın Savcılığınızdan paylaşmış olduğumuz telefon numaraları üzerinden şüphelilerin kimlik bilgilerinin saptanmasını ve bu telefon numaralarına ait HTS kayıtlarının celbini talep ederiz.
HUKUKİ SEBEP :TCK, CMK ve her türlü mevzuat
HUKUKİ DELİL :Ödeme dekontları, mail yazışmaları, WhatsApp yazışmaları, Şüphelilerin müvekkile gönderdiği mesaj içerikleri, hesap bilgileri, tanık, bilirkişi, banka hesap bilgileri, HTS kayıtları, SMS ve arama kayıtları ve sair her türlü delil.
SONUÇ VE İSTEM :Yukarıda açıklanan ve re'sen gözetilecek diğer nedenlerle şüphelilerin tespit edilip, şüpheliler hakkında nitelikli dolandırıcılık başta olmak üzere re'sen tespit edilecek her türlü suçlardan kamu davası açılmasına ve ihtiyati tedbir talebimizin kabulüne karar verilmesini vekaleten saygılarımızla arz ve talep ederiz. 10.08.2023
MÜŞTEKİ VEKİLİ AVUKAT GİZEM GÜL UZUN